Het Biologische ritme van de mens

In de onderstaande link van Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid, afgekort SOLG, een mooie uitleg over het biologische ritme van de mens.

SOLG Biologische klok

Voor degene die niet het hele artikel willen lezen (wat overigens wel aan te bevelen is) hieronder een korte samenvatting:

  • Als reactie op het 24 uur ritme van onze aarde waarin zowel de temperatuur veranderd, maar ook het ritme van het licht steeds weer van donker naar licht gaat, heeft de mens de zogenaamde biologische klok in de evolutie ontwikkeld.
  • Deze biologische klok bevindt zich in de hersenen en wordt aangestuurd door het licht / donker ritme van onze aarde.
  • Onze organen werken afhankelijk van deze biologische klok. Ieder orgaan heeft zijn eigen “tijd” waarin het optimaal werkt. Als voorbeeld de bloeddruk. Deze wordt enige tijd vóór het ontwaken verhoogd om ons voor te bereiden op de volgende taken.
  • Aangezien wij als mens met kunstlicht het ritme van onze aarde kunnen verstoren, kan dit gevolgen hebben voor ons slaap/waak ritme. Gevolg: chronische vermoeidheid; depressie en overgewicht.
  • Onze biologische klok regelt de aanmaak van het slaaphormoon (Melatonine). ‘s avonds wordt de hoeveelheid Melatonine verhoogd waardoor we moe worden. Deze verhoging wordt veroorzaakt doordat het donker wordt.
  • Onder invloed van licht kan het slaap/waak ritme dus verschoven worden. De kleur licht die hiervoor gebruikt wordt is met een hoge “blauw” factor. Ofwel blauw of wit licht.

 

 

(Buiten de samenvatting van dit artikel: Het is dus niet aan te bevelen om ‘s avonds naar een computer-/beeldscherm te kijken aangezien dan de aanmaak van het slaaphormoon onderdrukt kan worden)