Licht en gezondheid

De invloed van licht op onze gezondheid….

In Juni 2016 heeft firma Licht NL een seminar gehouden over HCL.

Ik moet zeggen een zeer interessante bijeenkoms op een zeer mooie locatie in Rotterdam zoals onderstaande afbeelding wellicht duidelijk maakt.

Daarbij wist de spreekster heel erg goed waar ze het over had.

HCL Rotterdam

2 juni 2016 HCL Seminar in het wereld museum in Rotterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HCL is de afkorting voor Human Centric Lighting.

Wat houdt Human Centric Lighting precies in:

HCL staat voor het aanpassen van het kunstlicht naar het bioritme van de mens.

Aangezien wij als mens niet gewend zijn om in kunstlicht te werken (Ons lichaam evolueert slechts zeer langzaam in de tijd) is het in principe niet gezond om overdag binnen te werken.

Wij realiseren ons niet hoe groot de invloed van licht is (natuurlijk licht), op het functioneren van het menselijk lichaam.

  • ‘s Morgens heeft ons lichaam wit licht nodig om wakker te worden en onze biologische klok gelijk te zetten aan het 24-uur ritme van de dag;
  • ‘s Avonds heeft ons lichaam warmwit licht nodig om weer in een relax mode te gaan zodat we moe worden en kunnen genieten van een goede nacht rust.

Maar dan zijn we er nog niet:

  • Helaas zijn we ook slachtoffer van ouder worden.

zelf ondervindt ik het aan den lijve aangezien ik tijdens het tikken van deze tekst de bril niet op heb.

Het zou dus best kunnen  dat er een paar voutjes in deze tekst sluipen.  Excuses hiervoor.

Ons oogvocht wordt troebel, vergeeld, en zal dus minder licht doorlaten naar de achterkant van de oogbol waar de zenuwen zitten.

Gevolg: we hebben meer licht nodig om duidelijk te zien, maar ontvangen dus ook minder wit licht.

  • Wij houden ons niet meer aan het ritme van de dag.

Veel werksituaties eisen afwijkende werktijden.

Hier heb ik dan persoonlijk wel weer invloed op. Met twee honden zorg ik (bewust) dat ik ‘s morgens buiten de deur moet. ‘s middags kom ik dan ook meestal in het daglicht en ‘s avonds idem.

Maar je zult maar moeten opstaan, aankleden, in de auto, uit de auto, in ons hol ofwel kantoor, weer in de auto, uit de auto, uitkleden en naar bed.

In de winter is het daglicht dan ver te zoeken met alle gevolgen van dien.

  • Met onze ouderen wordt eigenlijk al helemaal geen rekening meer gehouden. Wie gaat er nu met de oude van dagen overdag naar buiten? Zij  zijn meestal aan bed gekluisterd of er is geen capaciteit, lees geld,  genoeg om met ze  naar buiten te gaan. (geld gaat immers voor een groot deel naar andere zaken). Het gevolg hiervan is dat ouderen overdag in slaap vallen en dus ‘s nachts gaan rondspoken omdat ze gewoonweg helemaal geen ritme meer hebben.

 

  • En wat te denken van de mensen die op een intensive care afdeling moeten liggen? Helemaal geen invloed van daglicht en zeker niet van het biologische ritme. Het komt het genezingsproces niet ten goede.

 

HCL zorgt er in ieder geval voor dat met het biologische ritme van de mens rekening wordt gehouden.

De armaturen die voorzien zijn van een HCL-regeling kunnen dus gedurende de dag van kleurtemperatuur veranderen waardoor we in ieder geval weer iets meer ritme krijgen.